Palacinke (dunne pannenkoekjes)

Difficulty: Easy     time: 3h

Ingredienten

  • 250 gram bloem
  • 3 eieren
  • 500 cc melk
  • 250 cc spa rood
  • 2 zakjes vanille suiker
  • snuf zout
  • 1 tl citroenschil

Bereiding

Zeef de bloem in een kom, voeg de eieren toe en meng al kloppend met de mixer de melk en de spa rood scheutsgewijs toe en klop zo lang tot een dun klontvrij deeg. Voeg zout en vanillesuiker toe. Laat het deeg een half uur in de koeling rusten. Doe een lepel deeg in een ingevette ijzeren pan en laat het deeg heel dun de bodem van de pan bedekken en bak tot deeg loslaat en draai dan om.

Pruimenmoes

Difficulty: Easy     time: 3h

Ingredienten

  • 750 gram pruimen of reine claude
  • 100 gram bruine rietsuiker
  • 75 gram roomboter
  • snuf zout
  • 50 cc rum of Slivovits
  • 500 ml Gluehwein
  • 2 limoenen schil en sap
  • 2 el bruine rietsuiker

Bereiding

Ontpit de pruimen en snij in kwarten. Zet aan in de roomboter en laat bakken voor een paar minuten, dan afstrooien met de 2 eetlepels rietsuiker en laten carameliseren (rustig). Blus af met de rum, steek in de hens maar kijk uit voor de steekvlam. Laat uitbranden en voeg suiker,limoensap en schil toe. Laat een uur op laag vuur inkoken en voeg eventueel vocht toe (scheut wijn) als het te droog dreigt te worden, er moet een soort moes over blijven.

Opdienen

Leg een pannenkoek op een bord beleg de helft met pruimenmoes en werk af met vanille custard vermengd met stijfgeslagen slagroom klap dicht en geef een scheut Slivovits (die heb je nu toch al in huis) over de pannankoek. (Het recept voor custard en slagroom staat op de verpakking – gebruik vanillesuiker voor de slagroom)