Peulvruchtentajine

Peulvruchtentajine

De vegetarische slager mag blijven bestaan dankzij UNOX en zijn vega rookworsten. En van de EU mag de vegetarische slager industrie namen zoals worst, hamburger etc. blijven gebruiken. Hoera lang leve de industriële voedselindustrie. Tijdens een vakantiereis door Schotland (met de trein) is aan deze industrie in zijn ergste vorm niet te ontkomen behalve een licht puntje dus verwonder en huiver: Eten s´avonds in Edinborough op de Grassmarket Fish and Chips, ik neem een glas whisky achteraf om de smaak van fijngehakte schoenzolen vermengd met gelatine weg te spoelen. Over F&C gesproken, wat je in de meeste pubs en restaurants krijgt is een voorgefabriceerde plak vis – pollok of schelvis fijn gehakt en vermengd met kunstmatig bindmiddel – met een opgeschuimde deeglaag eromheen die dikker is dan de vis. Dit product wordt in de F&C fabriek gemaakt, diepgevroren en dan later door een “kok” in de F&C frituur gegooid en met bleekscheterige chips op je bord gekwakt. De ravigotte saus hierbij komt uit dezelfde fabriek. Heb gezien hoe a real Scottish lady zoiets eet, men neme een vork en begint een gaatjespatroon in de fish te hakken van voren naar achteren en dit herhaal je tot drie keer toe, dan neem je de speciale fles F&C azijn en zorgt dat geen gehakt gaatje wordt overgeslagen, bon appetit.

Overigens een ander culinair wonder uit dezelfde F&C fabriek maar dan van de afdeling breakfast zijn de sausages die in hun smakeloosheid alleen nog maar
kunnen worden overtroffen door de scrolled eggs die erbij worden geserveerd. Alleen de vegetarische worstjes van Linda Mckarthy – ja die – smaken enigszins
naar smoked pig. Lang leve de vegetarische slager. Wij doen dit hier heel anders zonder ons achter namen te verstoppen

De recept

Difficulty: Easy     time: 3h

Ingredienten

6 porties

 • 1 blik lima of witte bonen (1 blik is ca. 240 gram)
 • 1 blik kidneybonen
 • 1 blik zwarte bonen
 • 1 blik flageolets
 • 1 glas bruine linzen
 • 1 blik borlottibonen
 • 1 glas veldertjes
 • 200 gram uien (fijne blokjes)
 • 200 gram peren (fijne blokjes)
 • 350 cc perensap
 • 200 ml tomatensugo
 • 200 ml rode wijn
 • 50 gram gember vers geraspt
 • 3 tenen knoflook geraspt
 • kikkoman, chilisaus, zout en peper
 • 1 ½ el ras el hanout
 • 3 el maizena
 • 75 cc rode port

Bereiding

Peren, uien, knoflook en gember aanzetten in roomboter en zachtjes laten stoven. Na ca. 15 minuten alle overige ingredienten toevoegen inclusief ras el hanout, zout, peper, kikkoman en chilisaus naar smaak –
kan later altijd nog meer op smaak brengen. Laat net zo lang stoven tot de gewenste consistentie is bereikt (geen soep maar een ragout). Laatste smaak nuances toevoegen inclusief een scheutje balsamico.

Wijnsuggestie

Biologische Pinot Blanc (Weissburgunder) van Raddeck

€7.25

Harmonisch ingebonden fruit. Weinig zuur, wel droog.

Aanbevolen Bijgerechten