Kimchi

Kimchi

Ingredienten

 • 1 chinese kool
 • 1 kleine rettich (rammenas)
 • 1 winterwortel
 • 2 el zeezout
 • 50 ml water
 • 1 tl suiker
 • 1 el rijstmeel
 • 5 cm verse gember
 • 3 knoflooktenen
 • 1 kleine ui
 • 3 lente uitjes
 • 1 nashi peer of appel
 • 3 el paprikapoeder
 • 3 el vissaus

Bereiding

Chinese kool moet ongewassen worden verwerkt, zodat de bacteriën die zich er al aan vasthechten, behouden blijven. Halveer en snijd of pluk in hapklare stukken en plaats deze in een grote kom. Tip: Andere koolsoorten, maar ook groenten, zijn ook zeer geschikt voor vergisting. Vouw voorzichtig zout onder de kool met je handen. Gebruik zout zonder toevoegingen. De additieven voorkomen het fermentatieproces. Laat de kool 2 uur staan. Dan wassen, laten uitlekken en proeven. Herhaal dit tot er niet te veel zout meer over is.

Schil de radijs en wortel en snijd deze in dunne staafjes. Meng de groenten met de gezouten Chinese kool. Meng voor de kruidenpasta het water, de suiker, de vissaus en het rijstmeel in een steelpan en breng het aan de kook. Pel knoflook, gember en ui. Snij knoflook, ui, gember en nashi peer of appel in grote stukken. In plaats van de nashi peer kunt u ook een appel, peer, banaan of gewoon wat suiker gebruiken. Snij de bosuien in fijne ringen en voeg ze toe aan het koolmengsel. Doe de rest van de gesneden groenten samen met de bereide rijst pasta, een scheutje water en het vocht dat zich in de koolkom heeft gevormd in
een bakje en pureer. Breng de kool op smaak met paprikapoeder en voeg de afgekoelde saus toe. Zo blijven de bacteriën behouden.

Meng de kimchi met je handen en vul het dan in de weckpot. Als alternatief kan een glas met schroefdop worden gebruikt. Dit moet echter regelmatig worden “ontlucht” vanwege de gassen die anders niet kunnen ontsnappen. Zorg er bij het vullen van het glas voordat u de kool zo stevig mogelijk in het glas drukt, zodat de lucht kan ontsnappen en er geen schimmelvorming optreedt. De kimchi moet ten minste 3 dagen in de koelkast gisten. Na een week heeft de kimchi een
intense smaak. Verse kimchi kan samen met sesamolie als salade worden gebruikt.

Wijnsuggestie

Biologische Pinot Blanc (Weissburgunder) van Raddeck

€7.25

Harmonisch ingebonden fruit. Weinig zuur, wel droog.

Aanbevolen Bijgerechten