Lamtajine

Lamtajine

Wij beginnen met mijn wijnsuggestie: Wilhelmy Cuvee (pinot noir)

Ik koop intussen 25 jaar wijn bij familie Wilhelmy uit Langenlonsheim, een wijndorp aan de Nahe (Rheinhessen – bij Bingen). Ik had eerst te maken met Guenther (Wilhelmy senior) en intussen hebben Ralph en Sandra het overgenomen. Guenther is net overleden en om de pijn iets te verzachten en om te helpen met de oogst heb ik aangeboden om een week te komen helpen. Dit werd niet echt serieus overwogen aangezien mijn prestaties bij het plukken in geen enkele verhouding staat tot mijn prestaties bij het drinken, dus afgewezen. Ik mag natuurlijk komen maar alleen om te proeven en te kopen. Voor de kinderen (3) moet ik sliptongen meenemen en klaar maken. Cuvee Wilhelmy is een donkerrode Pinot Noir (Spaetburgunder) die zijn donkere kleur ontleent aan de vermenging met 5% aandeel kleurdruif. Het is een fruitige pinot met hints van kersen en donker fruit, zacht ingebonden tanines en uitermate geschikt bij lamstoof met een hint fruit. Eet smakelijk

Cuvee Wilhelmy (Wilhelmy-eco)

€9.75

Pinot Noir met 5% Dunkelfelder (krachtige kleurdruif), een jaar op hout gerijpt, typische pinot neus naar kersen en bosfruit. Meesterlijke allround wijn.

De recept

Difficulty: Easy     time: 3h

Ingredienten

 • 2 kg Lams-poulet
 • 400 gram zoete aardappel
 • 400 gram selderijknol
 • 400 gram pastinaak
 • 400 gram wortelen
 • 3 uien (fijn gesneden)
 • 3 knoflooktenen vers geraspt
 • 2 el ras el hanout
 • 50 gram gember vers geraspt
 • 2 blokjes runderbouillon
 • 2 zakjes gravy
 • 250 gram gedroogde pruimen
 • ½ glas pruimenjam
 • 1 fles rode kookwijn
 • 400 ml water
 • kikkoman, chilisaus, zout en peper
 • 3 el maizena en 75 cc rode port

Bereiding

Bak het lamspoulet aan in een hete pan in olijfolie (in 2 of 3 delen) Blus af met rode wijn en roer alle aanbaksels los. Snij de groente in stukjes zet aan in olijfolie samen met het lamsvlees en laat 10 minuten stoven, voeg zout, ras el hanout, gember, bouillonblokjes (fijn gemalen), gravy, rode wijn, pruimen in stukjes en water toe met een scheut rode chilisaus – 2 uur stoven. Op smaak brengen met kikkoman, peper en zout en binden met maizena en port. Het is niet nodig om het vlees van tevoren aan te bakken om roestaromas te creëren de smaak zit in het vlees en blijft op deze manier ook in het vlees. Dit geldt in principe voor alle stoofschotels.

Aanbevolen Bijgerechten