Met Jos naar Duitsland, Oostenrijk en Italië

Wijnreis met Jos naar Duitsland, Oostenrijk en Italië. Jos is een goede vriend, gepensioneerd Universiteitsprofessor Communicatie vandaar dat het zo lang heeft geduurd om een gezamenlijke week voor deze reis te plannen, druk druk druk.

Dag 1

Ik vertrek om 6.45 richting Leiden om Jos op te halen. Ik heb zelf een grote tas als bagage mee maar Jos heeft een grote tas, een rugzak en weet ik wat nog mee dus de bagageruimte van de Peugeot Partner is vanaf het begin al redelijk gevuld – waar laten we de wijn?

Op gepaste wijze afscheid genomen van Loes en huisvriend Michel en de hond.
Zijn op weg, afstand tot het eerste doel 580 km (Heilbronn) naar wijnmaker Amalienhof (bio) met als specialisatie Wildmuskaat, een rode wijn van rozengeur en maneschijn.
Na een behoorlijk aangename rit, aankomst ruim op tijd rond 14.15 uur op een groot terrein met als begroeting een open container met druivenresten, een beetje restant druiven waren nog best lekker.
Grote ontvangsthal met een gedeelte glazen bodem waardoor rijen houten vaten in de wijnkelder zichtbaar waren. Overige aankleding zichtbaar eikenhouten indruk vragende meubelen, tafels en proeflokaal aankleding

Vriendelijke ijverige verkoper die honderduit de bijzondere ligging en eenmalige bijzonderheden van het wijngoed in een half uur durende monoloog naar voren brengt. Ik moet toegeven dat de foto van de wijngaarden en de gebouwen van productie en feesten indrukwekkend is. Had wel vanaf het begin van kennismaking via internet de indruk dat verjaardags- en bruiloftsfeesten een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering vormen.

Dan toch maar beginnen met wijnproeven. Eerst de witte wijnen – waarvoor wij niet waren gekomen – maar wel interessant om het verschil met onze basis wijn locaties in Rheinhessen te kunnen proeven. Een witte wijn gekocht, Muskateller, een zoete Dessertwijn. Ons doel was de rode wijn, de bijzonderheid van Baden Württemberg, de Trollinger en Lemberger en op deze locatie ook de Wildmuskaat.

Een betaalbare Lemberger en een Wildmuskaat (hoger segment – Spaetlese) eigenlijk te duur. Wildmuskaat is een druiven soort met een uitgesproken neus naar wilde rozen en als eenvoudige wijn niet voor bij het eten geschikt, pas bij een Spaetlese op barrique gerijpt begint deze wijn bijzonder te worden.

Onze volgende afspraak was om 16.00 uur bij Weingut Sankt Anna in Beilstein. Biologisch en mij aanbevolen door de eigenares van ons Hotel voor deze avond.

Intussen werd het steeds later bij Amalienhof en probeerde onze gastheer de een na de andere speciale wijn te slijten, ten slotte als afscheid een Grappa van Wildmuskaat, heerlijk!!!!!

Op ons tweede adres kwamen wij een uur te laat, maar niet getreurd, er was al een wijnproverij bezig met 4 personen en konden wij zo aansluiten. Aangenaam gezelschap, aangename wijnen, meer sophisticated dan bij Amalienhof. Heb ook hier alleen maar rode wijnen mee genomen, een drinkbare lichte Trollinger als wijn voor bij de lunch en een smaakvolle Lemberger voor bij rood vlees en stoofschotels. Opvallend zijn de grote prijsverschillen tussen `eenvoudige`wijnen zoals de Trollinger en smaakvolle wijnen zoals de door mij gekozen Lemberger. Dit was een wijnproverij met veel plezier en aangename mensen.

Angekomen in het hotel `Zum Ochsen`helaas te maken met mensenschuwe hoteleigenaren, broer en zus, die via mailcontact heel open en vriendelijk overkwamen maar in het persoonlijke contact niet thuis gaven. Hebben redelijk gegeten en een beetje een zuur biertje gedronken.

Dag 2

Op naar Oostenrijk

Zeven uur op, goed ontbijt en op tijd de weg op. Te overbruggen afstand is 640 km, tanken om te beginnen. De reis verloopt rustig en kort voor aankomst toch nog even bijtanken op een Agip station met een medewerker die mij adviseert om maar voor een tientje te tanken en dan bij de volgende afrit voor veel minder geld vol te tanken. Aardige vent met een Hollandse moeder uit Ijmuiden. Tanken dan toch maar voor 2 tientjes.

Aankomst in de Wagram, een wijngebied ten oosten van Wenen (60 km afstand) en niet zo toeristisch als het Kremstal (20 km zuidelijker). Het wijngoed Mehofer is opgericht in 1703 en sinds generaties biologisch.

Hebben onder begeleiding van een hele leuke jonge dame een rondleiding in de kelders en productieruimtes gekregen en zijn daarna samen de eigen wijnbergen in gereden voor een complete rondleiding. Prachtige entourage, geweldige omgeving, heel inspirerend. Dan de wijnen proeven; Gruener Veltliner, roter Veltliner, Zweigelt, Riesling en Champagne.Ongetwijfeld een hoogtepunt van onze wijnreis.

"Kwaliteit en smaak!!!"

Na afloop proeverij op weg naar ons overnachtingsadres in een plaats op 14km afstand. Een dorp met een tankstation, een supermarkt, een pizzeria en een restaurant midden in het dorp, vlakbij Pension Christine, onze slaapplek.

Restaurant was helaas dicht moesten uitwijken naar Gasthof Maurer. Meer dan een belevenis. Gastruimte was goed bezet met volkse mannen – maar dan ook alleen maar mannen uit het dorp. Een jonge magere bediening vraagt of wij in een ruimte willen zitten waar niet gerookt wordt, ze moet dit 4 keer vragen want ik kan haar dialect niet verstaan. Gaan gezellig toch in de gastruimte zitten waar alle rokers ook zijn. Bestellen eerst een klein biertje – verdomd lekker – en krijgen de menukaart, smullen geblazen.

Wiener Schnitzel voor €8,50, goulash voor €6,50 grote portie en €4,50 kleine portie, geserveerd met brood en zoute stengels. Jos neemt tot volle tevredenheid de schnitzel en ik wordt gekweld door een boord met bremzoute goulash dat in combinatie met de zoute stengels voor een eenmalige smaakbelevenis gaat leiden. Ik bestel de huiswijn (Grüner Veltliner) voor een prijs van €1,20 per glas, laat het eten voor wat het is en geniet van de wijn. Jos geniet van heerlijke `Apfelstrudel`.

Op mijn klacht over de zoute goulash zei de uitbater dat dit zo hoorde. Ik nam nog een glas wijn en besloot deze dag met een heerlijke perenjenever, toch nog fruit.

Dag 3

Goede nachtrust, uitstekend ontbijt, lets go to Italy. Via Salzburg, Innsbruck en Brenner 600 km naar Kaltern een stad bij Bolzano, vlak bij Modena in Noord Italie. Vanaf de Brenner gaat het met 110 km per uur 85 km lang op een smalle 4 baans snelweg (2 banen aan elke kant) naar beneden. Een afwisselende niet eindigende stoet van vrachtwagens aan de rechterkant en de vangrail afgewisseld met veel te smalle tunnelwanden maakten deze rit tot een claustrofobische ervaring. Even tempo minderen aan de rechter kant was domweg niet mogelijk door het te lage tempo van de rijen vrachtwagens en tempo minderen aan de linker kant kon ook niet door de opdringerige stoet aan Audi´s en Mercedessen die je het liefst de afgrond in hadden willen duwen.

Goddank heelhuids aangekomen in de streek Sued Tirol (Alto Adige) heel beroemd om zijn wijnen, de reden dat wij hier naartoe gaan. Kaltern, een plaats om nooit te vergeten. De hele weg van Bolzano (Bozen) hiernaartoe is een en al wijn, je kan er niet aan ontkomen. Eenmaal in Kaltern wordt je overvallen door de boven dimensionale omvang van de proeflokalen. Glazen puien van zeker 10 meter hoog met daarachter proeflokalen met uitgestalde wijnen uitpuilend van de proevende bezoekers.

Kopen, kopen, kopen. Wij zijn aangemeld bij De `Neue + Erste` wijn cooperatie uit 1906. Prominent aanwezig in het dorp met een kolossal wit gebouw – kantoor en produktie en opslag in de kelder – een proeflokaal met de enorme gevel van glas, een tweede produktieruimte en een tweede proeflokaal waar wij uiteindelijk na een rondleiding een exclusieve proeverij mogen ondergaan.

Ik blij dat Jos er was als getuige van de eminent teleurstellende smaak van alle geproefde wijnen. Smaak begon pas bij een prijsniveau van 20,00 per fles.

Fatsoenshalve wilde ik 2 dozen wijn kopen maar na ruggespraak met Jos ervan afgezien. Dan maar geen wijn uit Italië. Ik was er blij om.

Pension Sonnenhof is een goed adres op 15 km van Kaltern. In het dorp Vilpian. In de ruime tuin onder een uitladende boom zitten wij gezellig op een houten bank de vergeefse proeverij nog eens revue laten passeren. Jos heeft intussen van de Pensioenhoudster begrepen dat er in de directe omgeving een restaurant open en beschikbaar was, een hele geruststelling. Hebben naar veel telefonisch contact een hotel kunnen boeken voor de volgende dag in Nierstein (wijndorp aan de Rijn). Dit was nogal moeilijk door de grote drukte in het weekeinde in dit soort plaatsen. Konden 2 enkele kamers boeken in Hotel-Gasthof `Küferschänke`in Nierstein voor de trotse prijs van 65,00 per kamer inclusief ontbijt.

Om een juiste indruk te geven: 1ste dag `Zum Ochsen`50,00 pp inclusief ontbijt 2de dag Pension Christine €40,00pp 3de dag Pension Sonnenhof €50,00 pp incl. ontbijt.

"Pasta zonder saus is sex zonder …"

Ok wij waren moe en hadden trek, op naar het restaurant `Zum Hirschen`vlakbij het pension. Kwamen in een grote ruimte heel modern ingericht met een kolossale bar die de helft van de ruimte in beslag naam en daarnaast houten tafels op verschillende hoogtes verdeeld. Tafels, stoelen en banken van blank hout gaven een indruk van doelmatigheid en niet van gezelligheid. Enkele hertengeweien aan de muur moesten suggereren waar de naam van het restaurant aan was ontleend. Jos heeft altijd geluk met zijn dinerkeuze in dit soort etablissementen en ik meestal niet. Ik had gekozen voor zelfgemaakte bandnoedels met een saus op basis van hertengehakt, dus een herten cacciatore. De smaak was wel redelijk maar helaas ontbrak de saus volledig dus pasta zonder saus is seks zonder …

Als goedmakertje serveerde de ober perenjenever als afsluiting.

Verbazingwekkend was de huiswijn, wit of rood, van uitmuntende kwaliteit voor €1,40 per glas.

Dag 4

Prima geslapen, goed ontbijt, op naar Bolzano en tanken op weg ernaartoe. Prijzen zijn vergelijkbaar met Nederland. In Duitsland en Oostenrijk is dit 25 tot 30 cent per liter goedkoper.

Na Bolzano begon mijn nachtmerrie weer. 85 km richting Brennero op de bekende smalle route maar dan bergopwaarts. Viel enigszins mee, was niet zo druk met vrachtwagens. Een stuk achter Innsbruck van de snelweg af en over een Pass – geen snelweg – niet zo erg maar het duurde wel erg lang. In het dal bij Rosenheim weer op de snelweg ca. 500 km naar Nierstein via Ulm en Stuttgart. Wat een ellende. Om de 50 km ontstond er een file i.v.m. een Baustelle`. De geplande aankomsttijd van 15.00 uur werd ruim overschreden 17.00 uur aankomst. De plaats Nierstein-Schwabsburg en het wijngoed Eimermann Domtalhof. Helaas doordat mijn telefoon dienst weigerde kon ik mijn aankomst niet telefonisch bevestigen, er was oogsttijd dus niemand aanwezig.

Tijdens de rit hiernaartoe tussen de wijnstokken een grijze Volkswagenbus zien staan met mensen aan het druivenplukken. Mijn vriend Werner van het wijngoed Domtalhof heeft eenzelfde bus dus erop af. Bleek heel iemand anders te zijn maar de jonge dame was zo vriendelijk om Werner via haar mobiel te bellen (iedereen kent iedereen in deze plaatsen) en konden wij 5 minuten later aan te wijnproeftafel aanschuiven.

"Het was zoals altijd heel gezellig en leerzaam en Jos was heel verbaasd over de gemoedelijke en familiaire sfeer die ontstond."

Hebben ook een nieuwe wijn – in het proefstadium – mogen uitproberen, een Viognier, waarvan ik vond dat er nog wat aan te sleutelen was, kwam ook door het feit dat de wijn heel recentelijk was afgevuld en zich nog niet op fles rustig heeft kunnen ontwikkelen. Het afvullen van wijnen uit het vat op fles veroorzaakt stress voor de wijn en het duurt 4 tot 6 weken voordat de echte smaak ontstaat. Jos heeft 3 flessen meegenomen en ik hoop dat hij genoeg geduld heeft om het af te wachten.

Mijn bestelling ingeladen – per mail vooraf – en op weg naar de Firma Raddeck die op een heuvel boven de Rijn een schitterende accommodatie heeft neergezet met een onbetaalbare blik op de omgeving en een bocht van de Rijn. Er was een bruiloft bezig en wij vielen met onze neus in de boter want er heerste en hele gezellige sfeer. Ook hier had ik van tevoren besteld en de verantwoordelijke Stefan Raddeck – chef en kellermeister – gaf ons ondanks het late uur toch nog een korte rondleiding door het bedrijf.

"Hebben een glas gedronken en zijn op weg gegaan naar onze 'Unterkunft' Hotel Restaurant Küferschänke."

Er was niemand aanwezig, maar na een korte telefonische verbinding via Istanboel kwam de vader van de eigenaar ons de kamers laten zien. Het was een Turkse oudere man, de heer Celik, heel vriendelijk en toegankelijk. Heeft ons de kamers laten zien en stond erop ons naar een restaurant te begeleiden die eigendom van een neef was en een 'hele goede keuken' had. Wij waren na 12 uur onderweg te moe om te protesteren. Het was een pizzeria met daarnaast een Schnitzel Paradijs Kaart.

Jos nam als voorgerecht een kaasschotel met groente die best leuk was opgemaakt en lekker smaakte. Ik had een schnitzel met saus dat qua smakeloosheid alleen nog werd overtroffen door de pizza die Jos naast de Kaasschotel had besteld. Hebben alles als doggy bag laten inpakken en zijn doodmoe in slaap gevallen. (Volgende ochtend de doggy bag weggeflikkerd.)

Trouwens aan de buitenkant van het hotel stond de naam Küferschänke met een “a” umlaut maar op de gevel aan de binnenkant voor het restaurantgedeelte stond Küferschenke met “e”.

Dag 5

Redelijk ontbijt, gekookte eieren waren te oud en groen uitgeslagen, rekening betaald en wegwezen op naar de firma Hothum, bio wijnboer in Aspisheim ca. 30 km noordwestelijk van Nierstein.

Alle deuren stonden open, konden zo naar binnen rijden maar er was niemand thuis. Ik wist wel dat als niemand thuis was dan konden wij ook naar de productiehal annex 'wijnkelder' rijden op 2 km afstand. Helaas alleen maar een Poolse werknemer die ook niet wist waar Christoph onze afspraak was.

Terug naar het wijngoed in het dorp. Kwamen daar Regine de moeder van Christoph tegen die ons meenam naar haar huis voor een kop koffie en een telefoontje naar haar zoon die intussen op ons zat te wachten.

Werden door Christoph en zijn vrouw vriendelijke in hun huis ontvangen met een kop koffie. Jos werd gevraagd wat voor koffie hij wilde hebben en op zijn antwoord `Ethiopische koffie`kwam een zakje Ethiopische koffie tevoorschijn alsof het vanzelfsprekend was.

"Jos was in alle wolken."

Hebben daarna nog een inspirerende wijnproeverij ondergaan waarbij ik mij van mijn Chardonnay vooroordeel heb laten genezen, fantastische wijn.

Intussen 14.00 uur en naar onze tweede afspraak voor de zondag, een uur te laat. Werden hartelijk ontvangen door het echtpaar Wilhelmy en in de woonkamer neergezet. Wijn proeven, bestelling klaar maken en heel gezellig keuvelen, kinderen vermaakt door Jos, kort gezegd het was weer heel gezellig. Kregen nog een warme maaltijd geserveerd van uitstekende rosbief en romige aardappelsalade, heel bevredigend.

Na een uur afscheid genomen en in het dorp een tankstation opgezocht aangezien onze auto door het enorm aantal wijn door zijn hoeven dreigde te zakken. Oppompen dan maar, hetgeen in eerste instantie uitliep op drukverlies ipv winst. Een jong meisje achter de kassa kwam ons te hulp en de banden werden op de juiste spanning gebracht, klasse service.

De weg naar huis verliep natuurlijk niet voorspoedig, 25 km voor Venlo werden wij door onze gids (TomTom) en de telefoongids van Jos (Google) van de E 61 snelweg via obscure weggetjes terug geleid naar de E61 6 km verderop. Als je je gezond verstand gebruikt hoef je je niet te laten gidsen. Tenslotte thuiskomst 21.30 uur.

Einde verhaal!